Novice

< nazaj

Država nima posluha za težave športnikov

Datum: 6.5.2008

Pobuda Sindikata športnikov Slovenije za pripravo zakona o poklicnem zavarovanju profesionalnih športnikov, ki bi omogočal ustanovitev zaprtega pokojninskega sklada, je na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve naletela na mlačen sprejem.

"Takšen sklad, ki za nogometaše upravlja 700 milijonov evrov, imajo Nizozemci, tudi Španci poznajo tako rešitev, nekaj podobnega pripravljajo še na Portugalskem, v okviru socialnega dialoga na ravni EU pa že obstaja pobuda FIFPro za enotni evropski sklad za nogometaše," je novinarjem včeraj povedal predsednik sindikatov SPINS IN SŠS Dejan Stefanović. Pobudam, da bi sprožili pripravo ustrezne zakonodaje za ustanovitev takega sklada, država doslej še ni prisluhnila, zato Stefanović napoveduje, da bo sindikat športnikov dejavno vstopil v predvolilni boj. "Vse največje slovenske politične stranke bomo pozvali, naj se javno opredelijo do naših pobud in od njih zahtevali obvezujoče zaveze, kaj konkretno bodo v svojem mandatu storili za izboljšanje položaja športnikov," pravi Stefanović.

V sindikatu športnikov si že nekaj časa prizadevajo za ustrezno ureditev socialnega, pokojninskega in davčnega statusa slovenskih profesionalnih športnikov, saj imajo le ti v primerjavi z drugimi delavci mnogo krajšo delovno dobo ter po končanju športne poti potrebujejo določen čas in tudi denar za preusmeritev v novo poklicno kariero. Glavni očitek slovenskemu dohodninskemu sistemu je, da športnikom ne priznava posebnosti, da v kratkem obdobju športnega profesionalizma zaslužijo večino svojih vseživljenskih dohodkov, obdavčeni pa so na enak način kot drugi delavci, ki svoje dohodke približno enakomerno pridobivajo skozi vso svojo delovno dobo.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze