Novice

< nazaj

Odprto pismo predsedniku MOK Thomasu Bachu

Datum: 17.10.2019
20. septembra 2019 se je skupina neodvisnih združenj športnikov oziroma njihovih sindikalnih predstavnikov iz 6 držav ter 4 svetovna združenja športnikov, med katerimi je tudi svetovno združenje sindikatov športnikov World Players Association, še drugič zbrala v sklopu letnega foruma AthleteCAN, da bi razpravljali o mednarodnih vprašanjih, ki zadevajo vsebine povezane s športniki. Odprto pismo, ki so ga organizacije včeraj naslovile na predsednika MOK je skupni ukrep organizacij, kot posledica teh razprav.

V preteklih dneh so se nekateri predstavniki omenjenih organizacij zopet zbrali na mednarodni konferenci “Play the Game” v Colorado Springsu (ZDA), z naslovno temo “porast moči športnikov” in izkoristili trenutek ter platformo, da z odprtim pismom opozorijo na pomembno vprašanje zagotavljanja temeljnih človekovih pravic športnikom.

Olimpijska listina je temeljni vodnik za razvoj, delovanje in rast MOK ter olimpijskega gibanja. Zato predstavniki športnikov priporočajo, da MOK nemudoma sprejme „Osmo temeljno načelo olimpizma“. To načelo bi se glasilo: „Olimpijsko gibanje je zavezano k spoštovanju vseh mednarodno priznanih človekovih pravic in si hkrati prizadeva za ohranjanje teh pravic.“

Konference se je udeležil tudi predsednik Sindikata športnikov Slovenije in član izvršnega odbora svetovnega združenja športnih sindikatov World Players Association, Dejan Stefanović.
 
Na tej povezavi si lahko preberete pismo predsedniku MOK, Thomasu Bachu.

Ostale novice

Sorodne novice

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikata SŠS in SPINS sta pred dnevi sklenila partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

 • #EUSportIntegrityDay
  15.4.2019

  #EUSportIntegrityDay

  Danes je #EUSportIntegrityDay. S sodelovanjem v mednarodni kampanji se tudi Sindikat športnikov Slovenije zavezuje k boju proti prirejanju rezultatov športnih tekmovanj.

 • Deklaracija ILO o temeljnih načelih in pravicah pri delu
  29.1.2019

  Deklaracija ILO o temeljnih načelih in pravicah pri delu

  Deklaracija (ILO) o temeljnih načelih in pravicah pri delu iz leta 1998 in Splošna deklaracija o človekovih pravicah iz leta 1948 sta bili poleg nekaterih drugih pomembnih dokumentov temelj nastanka Splošne deklaracije o pravicah športnikov.

 • Evropski ministri za šport o varstvu človekovih pravic ter boju proti korupciji v športu
  17.10.2018

  Evropski ministri za šport o varstvu človekovih pravic ter boju proti korupciji v športu

  Gruzijska prestolnica Tbilisi je danes gostila konferenco ministrov Sveta Evrope, pristojnih za šport. Udeleženci konference so pozornost namenili dvema pomembnima temama: varstvu človekovih pravic v športu ter boju proti korupciji v športu.

 • Zakaj je sindikat pomemben?
  23.8.2018

  Zakaj je sindikat pomemben?

  Kaj bi morale športnice in športniki vedeti preden se včlanijo v Sindikat športnikov Slovenije in zakaj je sindkat za njih izredno pomemben...

Nacionalne panožne športne zveze