Novice

< nazaj

Nova predsednica ZSSS je Lidija Jerkič

Datum: 5.10.2017
Trendi na trgu dela in izboljšanje socialnega dialoga sta dva od ključnih izzivov, ki si jih je za svoj mandat določila nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Nasledila bo Dušana Semoliča, po 26 letih na čelu največje sindikalne organizacije pri nas.

Delegati ZSSS so včeraj na kongresu v ljubljanskem Cankarjevem domu volili novo vodstvo, obravnavali program dela za naslednje mandatno obdobje in za novo predsednico potrdili Lidijo Jerkič. Dosedanja predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je bila edina kandidatka. 

Dušan Semolič, ki je bil na čelu ZSSS dlje kot katerikoli vodja politične stranke, je v svojem govoru ob slovesu napovedal, da si bodo sindikati tudi v prihodnje prizadevali za dostojno življenje slehernega delavca. V 26 letih sta, po njegovih besedah, dve obdobji posebno težki: leta po osamosvojitvi, ko so najhujše posledice tranzicije občutili prav delavci, ter od leta 2008 do zdaj. »Vsa teža neoliberalne politike, ki si je prilastila demokratične institucije, te pa so izvajale pritisk in tako reševale pohlep kapitala, se je zgrnila na delavstvo,« je povedal.

Delodajalske organizacije zanemarjajo vlogo delovne sile in krivično predlagajo odpravo dodatkov za delovno dobo, znižanje bolniških nadomestil in odpravo plačanega odmora. Kritičen je do trditev delodajalskih organizacij, da so delavci preveč varovani, in poudaril, da sindikati ne bodo dopuščali zniževanja pravic redno zaposlenih delavcev na raven prekarnih. Te pa je pozval, naj se jim pridružijo v sindikalnem boju.
 

Ostale novice

Sorodne novice

  • Skupaj za višje plače
    4.12.2018

    Skupaj za višje plače

    Skupaj bomo zahtevali ohranitev kolektivnih pogodb, skupaj se bomo borili za zvišanje naših plač in skupaj zahtevali, da nas delodajalci spoštujejo.

Nacionalne panožne športne zveze