Novice

< nazaj

SŠS z ostrim odzivom nad revizijo Evropske listine o športu #europeansportscharter

Datum: 15.6.2021
Sindikat športnikov Slovenije, skupaj z Evropskim združenjem sindikatov športnikov EU Athletes, ponovno javno poudarja, da imajo športniki enake temeljne pravice kot vsi drugi državljani in delavci. Te pravice jim zagotavljajo nacionalne in evropska zakonodaja ter mednarodno priznani instrumenti in standardi o človekovih pravicah. Športne organizacije jih kljub posebnostim, ki pritičejo principu dobrega upravljanja področja športa, ne morejo in ne smejo omejiti ali opredeliti na lasten način.
 
Pri Sindikatu športikov Slovenije in EU Athletes smo prepričani, da enoznačni evropski model športa ne obstaja. Šport v Evropi temelji na mešanici dinamičnih in razvijajočih se modelov, ki se razlikujejo glede na posamezne športne panoge in države. Šport se mora še naprej prilagajati sodobnim trendom vsesplošnega razvoja, če želi ohraniti svojo vrednost v družbi in ostati privlačen za gledalce, kot športna in gospodarska dejavnost.
 
Sindikat športnikov Slovenije, skupaj z združenjem EU Athletes, odločno nasprotuje kakršnim koli poskusom prepoznavanja, kodifikacije ali zaščite evropskega športnega modela, kot to predlaga Mednarodni olimpijski komite. Prepričani smo, da je to zgolj nadaljevanje dolgotrajne in neuspešne kampanje za odtujitev športa iz okvirov evropske zakonodaje.
 
Vlade evropskih držav in institucije, kot sta Svet Evrope in Evropska unija, imajo ključno vlogo pri zagotavljanju načela dobrega upravljanja športa, skladnosti z zakonodajo ter spoštovanja temeljnih pravic športnikov in drugih deležnikov na tem področju. Priznanje tako imenovanega ”evropskega modela športa”, ki ga je predstavil, tvega spodkopavanje dragocenega dela in dosežkov na evropski ravni v zadnjih letih.
 
Vsak model športa, ki je v Evropi sprejemljiv, mora biti v skladu z načeli dobrega upravljanja, pravne države in demokracije, hkrati pa spoštovati in spodbujati človekove pravice športnikov in drugih vpletenih deležnikov. Nesprejemljivo je namreč, da zanemarja stališča, pravice in interese profesionalnih ter vrhunskih športnikov ali njihovih predstavnikov, kot se v obdobju ministrovanja dr. Simone Kustec, dogaja pri nas v Sloveniji.
 
Nove izzive, povezane z upravljanjem športa, je potrebno reševati s socialnim dialogom, pogajanji in pobudami vseh zainteresiranih strani. Združenje EU Athletes preko svojih članskih organizacij, v Sloveniji je to Sindikat športnikov Slovenije, sprejema odgovornost sodelovanja pri reševanju tega vprašanja z vladami, evropskimi organizacijami in institucijami ter organizacijami na področju športa. 

Na tej povezavi si lahko ogledate odziv in celotno izjavo EU Athletes in preberete več o reviziji Evropske listine o športu.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze