Novice

< nazaj

FIFPro gosti predstavnike največjih športnih sindikatov s celega sveta

Datum: 12.3.2014
Svetovno združene nogometnih sindikatov FIFPro gosti tretje ureadno srečanje odbora za oblikovanje smernic, delovanja mednarodne organizacije UNI Global Sport Pro, ki pod svojo streho, za zdaj še neuradno, združuje predstavnike sindikatov na področju športa s celega sveta. Ustanovitveni kongres omenjene organizacije bo namreč v mesecu decembru 2014 gostila Južna Afrika (Capetown). V omenjeno organizacijo bo (je) preko članstva v organizaciji EU Athletes, ki združuje športne sindikate na področu EU, vključen tudi Sindikat športnikov Slovenije.

S svojimi prispevki na omenjenem srečanju gostujejo predstavniki sindikatov ameriških profesionalnih lig (hokejske (NHLPA) in lige ameriškega nogometa (NFLPA)) ter predstavniki mednarodnega združenja sindikatov na področju kriketa (FICA) in rugbija (IRPA).

Sektor za šport (UNI Sport Pro) v okviru mednarodnega združenja sindikatov UNI Global Union, zagovarja interese sindikatov različnih panog na področju športa, ki izpostavljajo predvsem aktualno problematiko prirejanja rezultatov športnih tekmovanj, boja proti dopingu v športu, razvoja športnikove osebnosti in s tem povezane skrbi za njegovo ”drugo kariero”, sklepanja kolektivnih pogodb na področju športa in še bi lahko naštevali.

Srečanje je namenjeno izmenjavi dobrih praks v posameznih državah, predvsem ko govorimo o izboljšanju statusa športnikov in vpeljevanja ter upoštevanja športnikovih pravic, glede na specifičnost sistemov v posameznih državah. Debata je prav tako usmerjena na področje zakonodaje trgov dela in ekonomske modele v posameznih državah ter njihov vpliv na pravice športnikov ter posledično njihovo finančno vzdržnost. Med drugim so predstavniki organizacije EU Athletes predstavili njihove aktivnosti in naprezanja pri razvoju programov integritete na področju športa in športnikove ”dvojne kariere”, ki se izvajajo s finančno pomočjo Evropske komisije, prav tako pa so bile predstavljene vsebine, o katerih so v preteklem letu na področju politike športa v okviru EU razpravljali v Bruslju.

Poleg predstavnikov mednarodnih organizacij FIFPro in EU Athletes, so omembe vredni govorniki Don Fehr, izvršni direktor sindikata profesionalnih igralcev hokeja v ZDA (NHLPA), Jeffrey Kessler, priznani strokovnjak s področja športnega prava, Ernie Conwell (NFLPA), Takuya Yamazaki, predstavnik združenja igralcev baseballa iz Japonske in Rob Nichol (IRPA). Na srečanju je sodeloval tudi predstavnik Slovenije Dejan Stefanović, ki bo kot eden izmed treh članov odbora združenja FIFPro, postal tudi član izvršnega odbora organizacije Uni Global Sport Pro, ki bo s svojim mandatom pričel na kongresu v Capetownu.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze