Novice

< nazaj

Kdaj do primernega zdravstvenega varstva športnikov?

Datum: 7.5.2012

Ne dolgo nazaj se je na obračunu italijanske druge lige med Pescaro in Livornom zgodila nova športna tragedija. 25-letni Livornov vezist Piermario Morosini se je v 31. minuti dvoboja ob izidu 2:0 nenadoma zgrudil na zelenico in umrl zaradi srčnega infarkta. Podobna tragedija je prav tako pretresla Anglijo, ko je na polfinalnem pokalnem dvoboju Tottenhama in Boltona na zelenici nezavesten obležal Fabrice Muamba. Vezist Boltona je imel ob tem več sreče, saj je ob hitrem posredovanju zdravniških služb preživel in trenutno dobro okreva.

Kaj je vzrok številnim tragedijam, ki smo jim priča v zadnjih letih, ne vemo zagotovo. Sigurno je tukaj prisotnih več dejavnikov, katerim so podvrženi profesionalni športniki. Vzroke lahko iščemo sprva pri zunanjih vplivih, kot so izjemni napori, (pre)malo časa za počitek in regeneracijo, posledično doživljanje stresa in še bi lahko naštevali. Na drugi strani pa ne smemo pozabiti na zdravstveno stanje športnikov. Prirojene zdravstvene težave oziroma telesne okvare, se zaradi nerednih, pomanjkljivih oziroma ne dovolj strokovnih zdravniških pregledov nemalokrat spregledajo, kar lahko ob spletu nesrečnih okoliščin, pripelje do najbolj tragičnih situacij.

Že v letu 2007 sta se na pobudo ministra za zdravje Andreja Bručana, predstavnika Sindikata športnikov Slovenije, skupaj s predstavniki OKS, v prostorih Ministrstva za zdravje sestala z ministrom in njegovimi najožjimi sodelavci.
 Srečanje je bilo posledica dopisa, ki ga je sindikat posredoval ministru in vladi o pereči problematiki zdravstvenega varstva športnikov ter dolgih čakalnih vrstah na zdravstvene storitve, ki za športnike zaradi nadaljevanja njihove kratke športne kariere po mnenju sindikata niso sprejemljive.

Takratni minister je bi mnenja
 da je potrebno zdravstveno varstvo športnikov sistemsko rešiti na način, ki ne bo posegal v redni sistem zdravstva. Kot rešitev se je ponudila možnost, da se nadstandardno zavarovanje, ki je preko OKS že na voljo kategoriziranim športnikom, omogoči za vse poklicne športnike.
 Minister je tudi pokazal naklonjenost predlogu, da država krije stroške za preventivne zdravstvene preglede vseh registriranih športnikov, ki sedaj bremenijo starše športnikov in športna društva.


V Sloveniji Zakon o športu sicer govori o področju zdravstvenega varstva športnikov in rednih zdravstvenih pregledih, ki naj bi bili obvezni za športnike, ki nastopajo na uradnih tekmovanjih nacionalnih panožnih športnih zvez. Natančnejše pogoje za opravljanje preventivnih zdravstvenih pregledov določi minister, pristojen za zdravstvo v soglasju z ministrom, pristojnim za šport. Prav tako ta isti zakon narekuje, da morajo izvajalci letnega programa zagotoviti, da športno udejstvovanje ne škodi zdravju aktivnih udeležencev v športu in da od športnika nihče ne sme zahtevati, da trenira ali tekmuje v času bolezni ali poškodbe. Ali se omenjene določbe v realnosti tudi izvajajo, presodite sami ...

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze