Novice

< nazaj

Prvi nacionalni forum o spolnem nasilju v športu

Datum: 5.4.2018
"Spolno nasilje v športu je še vedno nekakšna tabu tema. Če vemo, da se nekaj dogaja, si nekako zatisnemo oči. Šport pa je posebej občutljiv, saj je v športu pogosto prisoten fizični stik. Tudi v športni borbi gredo športniki čez mejo. Hierarhija je zelo močna. Trener je tisti, ki omogoča razvoj kariere, in tudi športnik je včasih pripravljen iti prek lastnega dostojanstva za uspeh," je dejala Mojca Doupona Topič in opisala dejansko stanje. Nasilje se namreč preprečuje povsod, v delovnem okolju in družini, le v športu doslej ni bilo narejenega skoraj nič.
 
V Sloveniji je bilo raziskovalno delo posebej težko, saj se nihče ne želi izpostavljati, zato je bilo športnike težko pripraviti k temu, da spregovorijo. Raziskava je v Sloveniji pokazala na model, v katerem so mlade športnice žrtve predvsem trenerjev. V osveščanje so se zato vključili tudi biatlonec Klemen Bauer, nekdanji košarkar Jaka Lakovič, rokometna vratarka Miša Marinček in nekdanja judoistka Raša Sraka Vukovič, ki so glavni akterji videa o osveščanju.
 
V razpravi za izboljšanje položaja so padli predlogi o ozaveščanju mladih skozi različne šolske programe in v športnih društvih, kjer bi lahko imeli celo posebno osebo, na katero bi se lahko obrnili, pa tudi o ozaveščanju staršev, ki otroka k športni dejavnosti vpišejo z mislijo, da je tam stoodstotno varen. Več bo treba storiti tudi na področju izobraževanja trenerjev in drugih športnih delavcev.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze