Novice

< nazaj

Svetovna športna industrija vredna milijarde, športniki pa brez poštenega deleža

Datum: 3.2.2022
Dan pred začetkom olimpijskih iger v Pekingu, enem največjih neplačanih športnih dogodkov na planetu, je svetovno združenje sindikatov športnikov WPA objavilo poročilo, ki jasno kaže, da športnikom še vedno odrekajo pravičen delež ustvarjenih prihodkov.
 
Poročilo WPA, ki si ga v angleškem jeziku lahko preberete na tej povezavi “Economics of International Sport Governing Bodies”, podaja analize najnovejših finančnih podatkov velikih športnih organizacij in jih primerja z zaslužki športnikov.
 


Izsledki poročila kažejo, da kljub pričakovanim finančnim vplivom pandemije COVID-19, več milijard dolarjev vredna globalna športna industrija ostaja stabilna. Žrtvovanje športnikov med pandemijo, vključno z upoštevanjem strogih protokolov in pogostih zahtev po nastopanju, so največjim svetovnim športnim organizacijam omogočile ustvarjanje prihodkov, s čimer so se uvrstile med vodilna podjetja na svetu. Na primer, leta 2020 je Mednarodni olimpijski komite (MOK) kljub preložitvi olimpijskih iger v Tokiu, še vedno ustvaril 621 milijonov dolarjev (USD) prihodkov.
 
Hkrati raziskave partnerskih organizacij WPA, vključno s FIFPRO in EU Athletes kažejo, da je kriza najbolj prizadela športnike, saj je povzročila velik porast primerov prekinitev pogodb in zmanjšanja osnovnih storitev, kot je npr. podpora za razvoj in dobro počutje športnikov v času, ko je bilo to najbolj potrebno. Prednost komercialnih interesov večjih športnih organizacij nad športniki je še posebej očitna, ko gre za megašportne dogodke. Športniki nimajo možnosti odločati o tem, kje se veilka tekmovanja odvijajo in pod kakšnimi pogoji.
 


Ko gre za olimpijske igre, je MOK z olimpijskih iger v Riu in Pyeongčangu ustvaril približno 5,65 milijarde dolarjev (USD) prihodka, a kljub temu aktivno omejuje potencial zaslužka športnikov s "pravilom 40" in različnimi drugimi sredstvi.
 
»Olimpijske igre so gospodarski motor MOK. Poganja jih globalna neplačana delovna sila, s skoraj 3000 tekmovalci, ki tekmujejo. Z njimi ne delijo neposredno nobenega prihodka, ki ga ustvarijo. Večina teh športnikov se sooča z obilo težavami in se žrtvuje za svoj šport ter državo, medtem ko v mnogih pogledih prejemajo zelo omejeno podporo,” je dejal Matthew Graham, direktor za pravne zadeve in odnose s športniki pri WPA.
 
Za reševanje dolgoročnih izzivov morajo velike športne organizacije priznati in se zavedati, da športniki predstavljajo delovno silo in produkt, na katerem je zgrajeno ogromno bogastvo športne industrije. Posledično je potrebno zagotoviti spoštovanje njihovih ekonomskih pravic, kar  vključuje zagotavljanje popolnega spoštovanja pravic športnikov do organiziranja in kolektivnega pogajanja. Kolektivna pogajanja so se namreč izkazala kot uspešna metoda za številna področja poslovanja, tudi v športu.
 
Poročilo vsebuje tudi več trendov, ki bodo verjetno v prihodnosti oblikovali smer športne industrije, vključno z vzponom in vplivom zasebnega kapitala, izkoriščanjem podatkov o športnikih in vse večjim širjenjem načinov za monetizacijo imena ali podobe športnika, vključno z NFT žetoni in drugimi podobnimi vsebinami. 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze