Novice

< nazaj

Poslanci z veliko večino podprli spremembe ZPZPŠ-1

Datum: 3.11.2015
Več mesecev so trajala intenzivna pogajanja in usklajevanja vseh deležnikov (Ministrstva za finance, Kapitalske družbe, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sindikata športnikov Slovenije, Agencije za trg vrednostnih papirjev, Agencije za zavarovalni nadzor ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport) s skupnim namenom, da bi v letu 2014 sprejeti Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, tudi v praksi tehnično brezhiben.  Zaradi potrebe po spremembi več kot tretjine členov zdaj že starega zakona, je bilo besedilo novega Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov (ZPZPŠ-1) v postopku vodeno kot nov zakon, čeprav je vsebina in namen zakona ostal enak.
 
Z novo sprejetim besedilom se predvideva ustanovitev posebnega premostitvenega sklada do septembra prihodnje leto in ne do začetka novembra letos. Predsednica odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček je predstavila poročila matičnega delovnega telesa, ki je pred tem prav tako podprl zakon. Na plenarnem zasedanju je bilo 53 poslancev za zakon ter pet proti; zakon so poleg poslanske skupine nepovezanih poslancev podprli še pri Stranki modernega centra, Demokratični stranki upokojencev Slovenije, Socialnih demokratih in Novi Sloveniji, medtem ko so bili pri Združeni levici proti.
 
Datum začetka delovanja premostitvenega sklada tako zdaj postavljen na 1. september 2016, v tem času pa se bo nadaljevalo aktivno delo predstavnikov Sindikata športnikov Slovenije in ostalih deležnikov, predvsem na področju informiranja in ozaveščanja predstavnikov športnikih društev in nacionalnih panožnih športnih zvez, o spremembah na področju statusa slovenskih športnikov in izjemnih davčnih ugodnosti, ki jih prinaša ZPZPŠ-1.

Več o novem zakonu si lahko preberete TUKAJ.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze