Novice

< nazaj

Matični odbor v DZ, v drugem branju, podprl predlog ZPZPŠ

Datum: 11.4.2014

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je v Državnem zboru na svoji 14. redni seji, v drugem branju, obravnaval vsebino predloga Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili poslanci DZ s prvopodpisanim poslancem Jožefom Kavtičnikom. Predlog zakona je s sedmini glasovi za in štirimi proti odbor podprl in tako besedilo poslal v tretje branje oziroma odločanje v Državni zbor. 

Predlog zakona so podprli poslanci Pozitivne Slovenije (PS), Slovenske demokratske stranke (SDS), Slovenske ljudske stranke (SLS), Nove Slovenije (NSi) in Poslanske skupine italijanske in madžarske skupnosti (NS).  Nasprotovali pa so poslanci Socialnih demokratov (SD), Državljanske liste (DL) in Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS). Kot glavna razloga nasprotovanja, sta se navajala predvsem negativno mnenje Vlade RS, ki temelji na nesistematičnosti besedila zakona in sklepu Vlade, da bo ta v roku 6 mesecev pripravila primernejši (boljši) zakon, za reševanje oziroma zagotavljanje socialne varnosti športnikov po končani športni karieri. 

Čudi na dejstvo, da so se zgoraj omenjeni poslanci navkljub pozitivnemu odzivu vseh deležnikov na področju športa – članov Sindikata športnikov Slovenije, Komisije športnikov OKS-ZŠZ, Odbora za vrhunski šport pri OKS-ZŠZ in več kot šestdeset predstavnikov nacionalnih panožnih športnih zvez in ostale strokovne javnosti, ki so se na javnemu posvetu pozitivno opredelile do predloga zakona, še vedno nasprotujejo predlogu zakona, brez oprijemljivih argumentov oziroma predlogov za izboljšanje.

V naslednjem tednu bodo predstavniki Sindikata športnikov Slovenije obiskali nekatere poslanske skupine v Državnem zboru z željo in namenom dodatne obrazložitve oziroma pojasnitve nejasnih in nerazumljivih vsebin zakona. Nedvomno se bodo zavzemali za enotno podporo poslancev v Državnem zboru, ko bo 22. 4. 2014 predlog zakona v tretjem branju oziroma bodo poslanci zanj glasovali. Vsekakor si športniki ob katerih se vsakdo rad pohvali in na katere so ob dobrih rezultatih vsi zelo ponosni, to zaslužijo.

 

 

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze