Novice

< nazaj

WPA, SRA in športne organizacije pozivajo MOK, naj resno obravnava zlorabo pravic športnikov

Datum: 8.10.2018
Svetovno združenje sindikatov na področju športa »World Players Association« (WPA) in Zveza za šport in pravice (SRA) pozivata Mednarodni olimpijski komite (MOK), naj opusti sprejetje predlagane deklaracije o pravicah športnikov ter se zaveže, da bo resno obravnaval zlorabe pravic športnikov v svetovnem merilu.
 
Predlagan dokument bo v tem tednu predstavljen na seji MOK-a, v Buenos Airesu. WPA in SRA sta v dopisih predsedniku MOK-a Thomasu Bachu izrazila globoko zaskrbljenost, da bo deklaracija omejila temeljne pravice športnika, ne pa jih zaščitila. Prav tako so poziv k dodatnemu premisleku poslale športne organizacije iz Kanade, Velike Britanije, Nemčije in Združenih držav Amerike.
 
Predlagani dokument namreč ne upošteva mednarodno priznanih človekovih pravic in vsebin vodstvenih načel Združenih narodov o podjetništvu ter človekovih pravicah na kar v uradnih dopisih MOK-u opozarjajo zgoraj omenjeni deležniki na področju športa.
 
"Pravice športnika niso igra. Predlagana izjava MOK-a se ne približuje spoštovanju mednarodno priznanih človekovih pravic športnikov, izpodbija pravice športnika pod pravili organov odločanja v športu in žrtvam človekovih pravic ne omogoča dostopa do učinkovitega pravnega sredstva. Presenetljivo pa ne upošteva vsebin Splošne deklaracije o pravicah športnikov,« je dejal Brendan Schwab, izvršni direktor WPA"
 
"Številni športniki na svetu danes soočajo s kršenjem temeljnih človekovih pravic, od spolne zlorabe in zlorabe otrok do rasizma, diskriminacije, gospodarskega izkoriščanja in zatiranja njihovih temeljnih pravic do svobode združevanja in izražanja. Kot vodilno telo olimpijskega gibanja ima MOK dolžnost in vzvod, da v celotnem olimpijskem gibanju vključi temeljne pravice športnikov."
 
Gigi Alford, koordinator SRA, je dodal: "Bistvenega pomena je, da MOK zadrži sprejetje kakršne koli izjave o pravicah športnikov. Namesto tega mora dati prednost izvajanju okvira vodstvenih načel Združenih narodov o podjetništvu in človekovih pravicah, ki so sestavljena iz prizadevanj za politiko na področju človekovih pravic, izvajanja stalnih prizadevanj za človekove pravice in uvedbe postopkov, ki omogočajo sanacijo kakršnihkoli škodljivih vplivov na človekove pravice. "
 
V dopisih, ki jih objavljamo spodaj, športniki in ostali deležniki opozarjajo na kritične pomankljivosti dokumenta:
 
- World Players Association
- Sport and Rights Alliance
- AthletesCAN, British Athletes Commission, Canadian Olympic Committee Athletes’ Commission, DOSB Athletes' Commission, Track & Field Athletes Association, United States Olympic Committee Athletes’ Advisory Council

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze