Novice

< nazaj

World Players Association in UNI Global Union pozdravljata napoved ukinitve sistema Kafala

Datum: 14.11.2017
Katarska Vlada je napovedala, da bo ukinila sistem Kafala, tako imenovani progresivni program sponzorstva za delavce, predvsem v gradbeništvu. V okviru tega sistema so bili zaposleni mnogi delavci, ki gradijo stadione za gostovanje Katarskega svetovnega prvenstva v nogometu, leta 2022.
 
"Združenje UNI Global Union in svetovno združenje sindikatov športnikov ”World Players Union” pozdravljata odločitev Katarja, da ukini sistem Kafala in konča sodobno suženjstvo", je dejal generalni sekretar UNI Global Union Philip Jennings.
 
"Reforme, ki jih je napovedal Katar, ne bodo samo končale očitnih nepravilnosti in kršitev Kafale, ampak bodo vključevale minimalno plačo, ustanovitev svobodno izvoljenih delavskih odborov in podporo delavcem, ki iščejo pomoč. Odločitev o normalizaciji industrijskih odnosov v državi bi morala znatno izboljšati delovne razmere dveh milijonov delavcev migrantov, ki sodelujejo pri izgradnji in vzdrževanju infrastrukture, ki se gradi za svetovno prvenstvo v FIFA 2022," je dejal Jennings.
 
Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC) je leta 2014 vložila pritožbo pri Mednarodni organizaciji dela (ILO) glede izkoriščanja teh delavcev. Po novih zavezah Katarja lahko ILO to pritožbo umakne. Po mnenju generalnega sekretarja ITUC-a Sharana Burrowa je Katar določil nov standard za zalivske države, ki mu morajo slediti Saudova Arabija in ZAE, kjer prav tako poteka izkoriščanje delavcev migrantov.
 
"Vse kršitve človekovih in delavskih pravic v povezavi z organizacijo velikih športnih dogodkov ni mogoče dopuščati. Svetovno združenje sindikatov športnikov se zavezuje, da bo spoštovalo, zaščitilo in izpolnilo pravice vseh, ki so vključeni v športu", je dejal izvršni direktor ”World Players Association” Brendan Schwab.
 
UNI Global Union, World Players Association in ITUC delujejo v partnerstvu z Združenjem športov in pravic (SRA), da bi zagotovile, da mednarodne športne organizacije, v okviru svojih pravil vključujejo obveze o spoštovanju človekovih pravic v vse njihove dejavnosti in ves čas njihovega življenjskega cikla.
 
"Športniki po svetu se strinjajo, da mora biti šport vedno gonilna sila za pozitivne spremembe in razvoj. Reforme v Katarju so spodbudni korak naprej. Še naprej se bomo zavzemali za to, da vlade in organizacije na področju športa, svoje dejavnosti opravljajo v skladu z mednarodno priznanimi človekovimi in delavskimi pravicami ter svoboščinami," je še dodal Schwab.

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze