Novice

< nazaj

EU Mednarodni drsalni zvezi naložila spremembo pravil

Datum: 12.12.2017
Sindikati športnikov v EU pozdravljajo odločitev Evropske komisije, da pravila Mednarodne drsalne zveze (ISU), ki nalagajo stroge kazni za športnike, ki sodelujejo na tekmovanjih, ki niso pod okriljem omenjene zveze kršijo protimonopolno pravo EU. Posledično mora ISU spremeniti ta pravila.
 
Ta prelomna odločitev Evropske komisije je rezultat pogumne akcije dveh nizozemskih drsalcev, Marka Tuiterta in Nielsa Kerstholtja, ki sta želela izpodbiti ustreznost pravil zveze pod katero nastopata (ISU). Zagrožen jima je bil namreč doživljenjski suspenz na vseh velikih tekmvanjih v primeru aktivne udeležbe na enem od komercialnih dogodkov v Dubaju oziroma tekmovanju, ki ni spadalo pod okrilje njune mednarodne zveze.
 
Športne zveze lahko omejijo udeležbo atletov na tekmovanjih, če imajo za to objektivne pomisleke - na primer varnost, boj proti dopingu ali ujemanje urnika tekem. Toda kazni za kršitve teh pravil morajo biti sorazmerne, je dejala Evropska komisija.
 
"Seveda kazni, ki jih Mednarodna drsalna zveza nalaga športnikom, služijo tudi za zaščito lastnih poslovnih interesov in preprečevanje konkurenci, da organizira lastne dogodke," je povedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.
 
Komisarka Vestager je zaključila, da so pravila ISU, ki športnike “nesorazmerno kaznujejo", le te prikrajšala za dodatne vire dohodka med njihovo sorazmerno kratko športno kariero in preprečila pojav neodvisnih mednarodnih tekmovanj za drsalce.
 
Odločba, ki je bila objavljena v petek 8. decembra, potrjuje, da je ISU zlorabila svoj prevladujoči tržni položaj z uvedbo pravil, ki so nepoštena in na področju kaznovanja nesorazmerna, z namenom nadaljevanja svojih poslovnih interesov na škodo športnikov in organizatorjev konkurenčnih dogodkov.
 
Kampanja, ki sta jo sprožila Mark in Niels (#chancetocompete) zastopa interes vseh evropskih športnikov, na katere so ali bi lahko vplivala podobna pravila, ki jih določijo njihovi športni organi. Športnikoma gredo za to težko pot vse čestitke in zahvala, ki lahko znatno izboljša položaj športnikov po svetu.
 
Odvetnik Ben van Rompuy, ki je v postopku zastopal športnika je dejal, da je odločitev "jasen opozorilni signal za druge športe". Edina omejitev konkurence, ki jo lahko določajo športne zveze je, da morajo biti restriktivna športna pravila resnično zasnovana za doseganje legitimnih ciljev v interesu športa.
 
Predsednik organizacije EU Athletes Brendon Batson je dodal: "Upravljanje športa mora delovati v evropskem pravnem okviru in veseli nas, da je Evropska komisija naredila ta pomemben korak. Upamo, da bodo športne organizacije priznale, da se ne morejo enostransko odločati o pravicah in statusu športnikov in da je nujno potrebno, da se vključijo v partnerstvo z neodvisnimi organizacijami, ki predstavljajo glas športnikov oziroma sindikati na tem področju."

Ostale novice

Sorodne novice

Nacionalne panožne športne zveze